BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, July 23, 2010

Malaikat Kecil Pada Hari Jumaat

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk “Jalan-jalan Syurga” dan beberapa karya Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata “Ayah! Saya dah bersedia”

Ayahnya terkejut dan berkata “Bersedia untuk apa?”. “Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah”

“Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat”

“Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun”

Ayahnya menambah “Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini”

Dengan merintih anaknya merayu “Benarkan saya pergi ayah?”

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya “Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!”

“Terima kasih Ayah” Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah “Jalan-jalan Syurga” ada pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali.

Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan.

Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih. “Nak, apa yang makcik boleh bantu?”

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit. “Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah”.

Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

“Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu” dalam nada yang lembut.

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya.

Sebelum selesai dia bertanya “Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu”

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu.

“Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini”

Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

“Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi.

Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi”.

“Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu”

“Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat”. “Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik” itulah kata-kata yang
paling indah yang saya dengar”.

“Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi”.

“Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka”

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayang

WONG FEI HUNG ORANG ISLAM

Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film Once Upon A Time in China . Dalam filem itu, karakter Wong Fei Hung dimainkan oleh aktor terkenal Hong Kong , Jet Li. Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung?

Wong Fei Hung adalah seorang Ulama, Ahli Perubatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China.

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais. Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab- kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong.

Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu penrubatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik perubatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong). Wong Kay-Ying merupakan seorang ulama yang menguasai ilmu wushu tingkat tinggi. Ketinggian ilmu beladiri Wong Kay-Ying membuatnya dikenal sebagai salah satu dari Sepuluh Macan Kwantung. Posisi Macan Kwantung ini di kemudian hari diwariskannya kepada Wong Fei Hung.

Kombinasi antara pengetahuan ilmu perubatan tradisional dan teknik beladiri serta ditunjang oleh keluhuran budi pekerti sebagai Muslim membuat keluarga Wong sering turun tangan membantu orang-orang lemah dan tertindas pada masa itu. Karena itulah masyarakat Kwantung sangat menghormati dan mengidolakan Keluarga Wong.

Pesakit klinik keluarga Wong yang meminta bantuan perubatan umumnya berasal dari kalangan miskin yang tidak mampu membayar kos perubatan. Walau begitu, Keluarga Wong tetap membantu setiap pesakit yang datang dengan sungguh-sungguh. Keluarga Wong tidak pernah memilih bulu dalam membantu, tanpa memedulikan suku, ras, agama, semua dibantu tanpa pilih kasih. Secara rahsia, keluarga Wong terlibat aktif dalam gerakan bawah tanah melawan pemerintahan Dinasti Ch'in yang rasuah dan penindas. Dinasti Ch'in ialah Dinasti yang merubuhkan kekuasaan Dinasti Yuan yang memerintah sebelumnya. Dinasti Yuan ini dikenal sebagai satu-satunya Dinasti Kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak yang memeluk agama Islam.

Wong Fei-Hung mula mengasah bakat beladirinya sejak berguru kepada Luk Ah-Choi yang juga pernah menjadi guru ayahnya. Luk Ah-Choi inilah yang kemudian mengajarnya dasar-dasar jurus Hung Gar yang membuat Fei Hung berjaya melahirkan Jurus Tendangan Tanpa Bayangan yang menjadi lagenda. Dasar-dasar jurus Hung Gar ditemukan, dikembangkan dan merupakan andalan dari Hung Hei-Kwun, abang seperguruan Luk Ah-Choi. Hung Hei-Kwun adalah seorang pendekar Shaolin yang terlepas dari peristiwa pembakaran dan pembantaian oleh pemerintahan Dinasti Ch'in pada 1734.

Hung Hei-Kwun ini adalah pemimpin pemberontakan bersejarah yang hampir mengalahkan dinasti penjajah Ch'in yang datang dari Manchuria (sekarang kita mengenalnya sebagai Korea ). Jika saja pemerintah Ch'in tidak meminta bantuan pasukan-pasukan bersenjata bangsa asing (Rusia, Inggris, Jepun), pemberontakan pimpinan Hung Hei-Kwun itu nescaya akan berjaya mengusir pendudukan Dinasti Ch'in.

Setelah berguru kepada Luk Ah-Choi, Wong Fei-Hung kemudian berguru pada ayahnya sendiri hingga pada awal usia 20-an tahun, ia telah menjadi ahli perubatan dan beladiri terkemuka. Bahkan ia berjaya mengembangkannya menjadi lebih maju. Kemampuan beladirinya semakin sulit ditandingi ketika ia berhasil membuat jurus baru yang sangat taktis namun efisien yang dinamakan Jurus Cakar Macan dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus. Selain dengan tangan kosong, Wong Fei-Hung juga mahir menggunakan bermacam-macam senjata. Masyarakat Canton pernah menyaksikan langsung dengan mata kepala mereka sendiri bagaimana ia seorang diri dengan hanya memegang tongkat berjaya menewaskan lebih dari 30 orang jagoan pelabuhan berbadan kekar dan kejam di Canton yang mengeroyoknya karana ia membela rakyat miskin yang akan mereka peras.

Dalam kehidupan keluarga, Allah banyak mengujinya dengan berbagai cobaan. Seorang anaknya terbunuh dalam suatu insiden perkelahian dengan mafia Canton . Wong Fei-Hung tiga kali menikah karena isteri-isterinya meninggal dalam usia pendek. Setelah isteri ketiganya meninggal, Wong Fei-Hung memutuskan untuk hidup sendiri sampai kemudian ia bertemu dengan Mok Gwai Lan, seorang perempuan muda yang kebetulan juga ahli beladiri. Mok Gwai Lan ini kemudian menjadi pasangan hidupnya hingga akhir hayat. Mok Gwai Lan turut mengajar beladiri pada kelas khusus perempuan di perguruan suaminya.

Pada 1924 Wong Fei-Hung meninggal dalam usia 77 tahun. Masyarakat Cina, khususnya di Kwantung dan Canton mengenangnya sebagai pahlawan pembela kaum mustad'afin (tertindas) yang tidak pernah gentar membela kehormatan mereka. Siapapun dan berapapun jumlah orang yang menindas orang miskin, akan dilawannya dengan segenap kekuatan dan keberanian yang dimilikinya.Wong Fei-Hung meninggal dengan meninggalkan nama harum yang membuatnya dikenal sebagai manusia yang hidup mulia, salah satu pilihan hidup yang diberikan Allah kepada seorang muslim selain mati Syahid. Semoga segala amal ibadahnya diterima di sisi Allah Swt dan semoga segala kebaikannya menjadi teladan bagi kita, generasi muslim yang hidup setelahnya. Amiin.

Saturday, June 26, 2010

How To End An Office Romance

A bright-eyed college grad had just landed an entry-level position in international economic development in New York and soon after began an exciting romance with an older man. She fell hard, and she fell fast. But they weren't ordinary circumstances. He was a co-worker.

The pair surreptitiously dated for more than a year without telling anyone at the office. Then, one day, seemingly out of the blue, he took her to dinner and ended it. They didn't discuss how the breakup might affect their work or how they'd handle hallway run-ins. It was just over.

While she'd managed to hide the romance relatively well, it was hard to cover up the breakup. Over the next few weeks co-workers winced at her sudden crying fits--at her desk, in meetings, at the water cooler. One minute she'd be talking about spreadsheets, and the next minute she'd be weeping into her coffee cup. When she did run into her former lover, emotions flooded back and she didn't know what to say or how to maintain her composure.

Several sick days, tissues and awkward encounters later, she was finally able to get on with her life. But looking back now, she says the breakup clearly affected her performance on the job, and that she'd do it all differently if given the chance.

According to a 2009 survey by CareerBuilder.com, four out of 10 workers have dated a colleague. Meanwhile, most executives believe that office romances end in disaster and wreak havoc in the workplace, reports the Society for Human Resource Management.

In other words, more co-worker flames mean more workplace flame-outs. Career coach and chief of Cornerstone Executive Development Group Stephen Xavier says there has been a dramatic increase in office romances, partly due to the amount of time we spend on the job and the increase of women in the workplace, and that well over half end in breakups. "Statistically speaking, if you start an office relationship it's likely going to fail," says Xavier. And how you handle the breakup and its aftermath could make or break your job.

Controlling when and where the breakup happens will reduce potential drama. "Handle the breakup outside of the office, preferably after hours or on a weekend," advises Xavier. Then you both will be able to cool off and collect your thoughts. If you do a Dear John in the elevator or office cafeteria, you will get a scene.

Most people do not handle co-worker breakups well. "It's always awkward and it's always messy," Xavier says. He recalls a relationship between two co-workers at an East Coast pharmaceutical company. One was a medical doctor and the other a Ph.D. All logic went out the window when she discovered that he was seeing someone else. She exploded in the hallway and dragged him into her office, screaming and cursing within earshot of her colleagues. She immediately lost credibility.

It's best to handle the breakup conversation gently and directly, says Stacy Kaiser, psychotherapist and author of How To Be A Grown Up. "What differentiates an office breakup from a typical breakup is that you still have a relationship later," she says. "You want to be respectful."

Kaiser relates what not to do: She once worked with two auditors who met and began dating because they shared a car when they did field work. When the woman decided things were over, she wasn't sure how to break it off. One day on a field assignment, she pulled over at the market and asked her paramour to get her a bottle of water. When he came back out, she was gone.

Kaiser suggests privately saying something clear and concise, like, "We're just not a good match." Then it's time to set the breakup ground rules. Co-workers don't have the luxury of hiding their exes on Facebook and calling it day. They will run into each other--and hiding behind the copier is not advisable.

The basic breakup plan often entails who to tell and what the official story will be. Kaiser says more elaborate plans may include which entrances each will use, setting up a lunch schedule so that they won't run into each other and even dividing up workplace friends.

Then it's a matter of maintaining composure and civility on the job. Jill Spiegel, relationship expert and author of How To Talk To Anyone About Anything, says that venting to co-workers or allowing your emotions to take over will hurt your professional reputation. She advises keeping your distance for about six months, being polite but not engaging in conversation and taking care not to bash or sabotage the ex.

Not everyone is so good at keeping their cool. Kaiser remembers one ugly breakup between two lawyers at the same law firm. He broke up with her, and she became enraged, hatching schemes to provoke him to quit. Before going to court, the male lawyer had a habit of packing his briefcase with important documents and then leaving it on an office chair while he grabbed a drink. His ex snuck in, removed the documents and replaced them with a trashy romance novel. He didn't discover the switch until he opened up the briefcase in front of the judge.

Pointed workplace revenge should be reported to a supervisor immediately, but sometimes the anger is mutual--and everybody knows it. Xavier has witnessed breakup fallout in the entertainment industry, and the drama wasn't limited to the screen. Two male writers on a hit TV show had been seeing each other for about six months before the relationship turned sour.

They would storm in and out of meetings, sit at opposite ends of the table and glare, bang notebooks and thump pens. Once on set, they would put as much distance between them as possible and use crew members as intermediaries to deliver one another messages. "It was very uncomfortable for everyone," says Xavier.

While the end of an office romance can never be good, some are more successful than others. Two managers at a U.K.-based tech company dated for more than a year, and then had a heart-to-heart about why it wasn't working. When they went in on Monday, together they told the executive team they had decided to end the relationship but promised to keep it out of the office and asked for the team's support. The pair kept their distance but remained cordial. Within a few months they were back to being office pals.


Monday, June 21, 2010

oceans things ;)Air sembahyang - Mulakan dari sekarang

" AIR SEMBAHYANG "1. Ketika berkumur , berniatlah kamu dengan, "Ya

Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap

benda-benda yang tak berfaedah.2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu

dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat

kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih

berseri-seri.


3. Ketika membasuh tangan kanan , berniatlah

kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab

ku ditangan kanan ku ini".

Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikanhisab-

hisabnya di tangan kanan .


4. Ketika membasuh tangan kiri , berniatlah kamu

dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-

hisab ku di tangan kiri ku ini".

Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-

hisabnya di tangan kiri .


5. Ketika membasuh kepala , berniatlah kamu

dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik

matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar

macam matahari sejengkal di atas kepala.


6. Ketika membasuh telinga , berniatlah kamu

dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini"

Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang

mengumpat, memfitnah dll.


7. Ketika membasuh kaki kanan , berniatlah kamu

dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi

titian Siratul Mustaqqim".

Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian

dengan pantas sekali..


8. Ketika membasuh kaki kiri , berniatlah kamu

dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke

masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-

tempat maksiat"

Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di

tangan Allah.


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat

bahawa setiap yang dituntut dalam Islam

mempunyai hikmah nya yang tersendiri .


Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil

wuduk sedemikian rupa?

Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita

perolehi dalam menghayati Islam?


Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita

sebagai umat Islam?


Bersyukurlah dan bertaubat selalu.. Ikhlas kerana

Allah..

DID YOU EVER THINK LIKE THIS!!!

Do you know?

a human body can bear only up to 45 Del (unit) of pain.

But at the time of giving birth, a woman feels up to 57 Del of Pain.

This is similar to 20 bones getting fractured at a time!!!!

LOVE UR MOM...


THE MOST BEAUTIFUL PERSON ON THIS EARTH…

OUR BEST CRITIC …

YET OUR STRONGEST SUPPORTER…

"MOTHER"

Saturday, June 19, 2010

Have u ever seen the " Tiean San" Snow Lotus?

Wonderful NatureEver seen TianSan "Snow Lotus" before?

These are pictures of the TianSan "snow lotus"

that we have only read about in story books when we were young ....